Bij de afwezigheid van een leerkracht wegens ziekte wordt berekend op hoeveel dagen bezoldigd ziekteverlof deze persoon recht heeft. Voor tijdelijke en vastbenoemde leerkrachten wordt dit berekend op basis van de verworven sociale anciënniteit en de reeds benutte bezoldigde ziektedagen. De sociale anciënniteit wordt gedefinieerd door het maximum aantal jaren dat het recht opent op bezoldigd ziekteverlof.
Ook hier zien we terug een groot verschil tussen de vastgenoemde en tijdelijke leerkracht. Zo heeft een vastbenoemde leerkracht recht op 30 bezoldigde ziektedagen per 12 maanden sociale anciënniteit. Verder kunnen de dagen overgedragen worden naar een volgend schooljaar. Bij een tijdelijke leerkracht worden de aantal bezoldigde ziektedagen echter berekend naar rato van één dag per reeks van 10 dagen, met een maximum van 300 dagen. Indien deze leerkrachten een uitgestelde bezoldiging ontvangen, geldt voor de telling enkel de periode van 1 september tot 30 juni. Indien de bezoldigde ziektedagen opgebruikt zijn krijgt een tijdelijke leerkracht een uitkering van het ziekenfonds, een vastbenoemde krijgt echter een wachtuitkering. Deze uitkering wordt per jaar geldelijke anciënniteit berekend op basis van het laatste activiteitssalaris. Verder wordt het ziekteverlof gelijkgesteld met een periode van dienstactiviteit. Er bestaat echter een control-orgaan dat controle op afwezigheid door ziekte mag uitvoeren op vraag van de directeur, het werkstation of op eigen initiatief.
Vervolgens heb je als vrouw recht op 15 weken bevallingsverlof. Sowieso valt er 1 week voor de geboorte en minimaal 9 weken na de geboorte, de overige 5 weken kan je zelf kiezen wanneer je deze wenst op te nemen. Wanneer vakantie en verlofdagen in dit bevallingsverlof vallen, kunnen deze niet aan het bevallingsverlof toegevoegd worden. Verder wordt bevallingsverlof gelijkgesteld met een periode van dienstactiviteit voor zowel de dienst-, sociale-, en de weddeanciënniteit. Ook hier is er terug een belangrijk verschil tussen vastbenoemde en tijdelijke leerkrachten. Zo ontvangen de vastbenoemde leerkrachten hun normale wedde terwijl de tijdelijke leerkrachten een uitkering via het ziekenfonds ontvangen.
Naast deze algemene regels in verband met de regeling van verlof in het onderwijs is er ook nog het omstandigheidsverlof. Dit kan je krijgen naar aanleiding van een uitzonderlijke gebeurtenis zoals een begravenis, een trouw of een geboorte. De verschillende mogelijkheden omtrend omstandigheidsverlof zijn vastgelegd, in onderstaande tabel is een overzicht weergegeven.
eigen huwelijk
|
1 dag
|
huwelijk zoon of dochter
|
2 dagen
|
vaderschapsverlof
|
10 dagen
|
overlijden echtgeno(o)t(e) of bloed- of aanverwant eerste graad
|
4 dagen
|
overlijden van iemand die onder hetzelfde dak woont
|
2 dagen
|
overlijden bloed- of aanverwant tweede graad
|
1 dag
|
Oudere leraren
In Klasse, maart 2012, stelt Elchardus dat leerkrachten vroeger stoppen met werken dan andere beroepen én dat ze dit gemiddeld ook twee jaar eerder doen.
Zo zijn oudere leraren wel tevreden met hun beroep maar hebben ze het moeilijker met vernieuwingen en niet-lesgebonden werkdruk. Verder blijken de leerkrachten vatbaar voor psychische ongemakken zoals stress en een burn-out, zo geeft slecht 30% van de leerkrachten aan nog gezond te zijn op het einde van hun loopbaan. Een burn-out begint de kop op te steken vanaf 45 jaar en verdwijnt heel snel na het eindigen van hun carriëre in het onderwijs. Dit draagt ertoe bij dat leerkrachten vroeger willen stoppen dan andere hooggeschoolden en ook effectief vroeger stoppen.
Elchardus zegt dat er verschillende stappen moeten ondernomen worden, willen we oudere leerkrachten langer op school houden. Zo is het een belangrijk punt om de gezondheidsproblemen preventief aan te pakken. Stemproblemen kunnen voor een groot deel voorkomen worden door logopedische stemtraining, terwijl rugproblemen kunnen voorkomen worden door ergonomische stoelen, de hoogte van bureau's aan te passen en dergelijke. Verder moeten ook de psychologische en mentale klachten van de leerkrachten een klankbord krijgen, intervisiegesprekken met een psycholoog is een goed voorbeeld daarvan.Een tweede punt is het inzetten van oudere leraren in een andere functie, zoals een mentorfunctie. Dit biedt hen andere perspectieven en ook de planlast wordt hiermee aangepakt. Anderzijds worden de verworven competenties van deze leerkrachten gebruikt in de coaching van jonge collega's. Tenslotte, als het vroegtijdig uitstappen financieel onaantrekkelijk wordt zullen meer oudere leerkrachten langer werken.
Zelfzorg
Ondanks dat het zo essentieel is, wordt zelfzorg vaak vergeten. Dit is te wijten aan het feit dat de personen die de meeste behoefte als zelfzorg geneigd zijn om eerst in de behoeften van anderen, hier het onderwijzen van leerlingen, te voorzien. Eric Vanherck stelt dat het persoonlijkheidsprofiel van onderwijzers zoals perfectionistisch, gevoelig en nauwgezet zijn, naast hun sterke punten tegelijkertijd ook valkuilen zijn. Het is belangrijk een goed evenwicht te vinden en grenzen voor jezelf te stellen. Verder stelt Bieke Vandeweyer dat zelfzorg is leren genieten van je job binnen duidelijke grenzen. Leren nee-zeggen is hierbij heel belangrijk! Je mag niet wachten tot je met de consequenties geconfronteerd wordt en met de rug tegen de muur staat door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Zelfzorgen heeft volgens Bieke Vandeweyer in de eerste plaats met 'durven' te maken, je moet durven stilstaan bij jezelf. Er bestaat echter vaak angst voor hetgene wat je zal tegenkomen. Door het overwinnen van die angst kan je echter de onderliggende oorzaken aanpakken en op deze manier problemen, en de stress die er komt bij kijken, wegnemen.
Ikzelf heb de proef op de som genomen en door de Workaholic test in te vullen geëvalueerd hoe hoog ik scoor. Mijn score van 36 ligt in de categorie van werknemers die richting de workaholic gaan, hier is dus opletten geblazen! Zelfzorg is bijgevolg heel belangrijk!
Wil je zelf weten hoe je scoort? Neem gerust een kijkje op de website!
'De procedure van kennisgeving van ziekte (regeling al dan niet doktersbriefje) en het systeem van betaalde ziektedagen (30 dagen systeem + overdraagbaar) hebben een invloed op het hoog ziekteverzuim in onderwijs.'
Voor het vormen van een mening op deze stelling snuisterde ik eerst in het Agodi jaarrapport ziekteverzuim van het Vlaams onderwijspersoneel in 2011. Het ziekteverzuim is het aantal ziektedagen dat de personeelsleden gespreid over het jaar opnemen. Volgens het Agodi jaarrapport ligt het ziekteverzuim beduidend hoog in de leeftijdscategorie 56-65 jaar. Ook is er een stijging waar te nemen in stijging van ziekteverzuim in correlatie met de leeftijd van de leerkracht. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn psychosociale aandoeningen de voornaamste oorzaken van ziekteverzuim. Een groot aantal hiervan blijkt zich te situeren in de oudere leeftijdsgroepen.
Deze resultaten zijn een weerspiegeling van wat leeft onder oudere leerkrachten. Slecht 30 procent geeft aan aan het eind van hun carrière nog volledig gezond te zijn, dit blijkt ook te kloppen uit de hoge cijfers van ziekteverzuim in deze leeftijdscategorie. Bijgevolg denk ik dat de oorzaak van ziekteverzuim niet direct moet gezocht worden in de regeling van betaalde ziektedagen, maar eerder in het gebrek aan preventie. Daar de psychosociale aandoeningen de voornaamste oorzaken van ziekteverzuim blijken te zijn, is preventie op dit vlak alvast broodnodig! Het huidige systeem van ziekteregeling zorgt er wel voor dat leerkrachten die een burn-out hebben er gemakkelijker, zonder grote financiële gevolgen, tussenuit kunnen om hun energie terug aan te flakkeren. Jammergenoeg heb ik de indruk dat dit meestal al iets te laat is, preventie klinkt me zowel naar de werknemer als naar de werkgever en bijgevolg ook de samenleving toe, als muziek in de oren.
Ook denk ik dat je als leerkracht alles doet om op school te zijn. Je missie is tenslotte je leerlingen iets bij te brengen en dat moet je graag doen. Bijgevolg denk ik dat een gemotiveerde leerkracht zeker geen misbruik maakt van het systeem van de 1 dag afwezigheid. Echter, ik denk dat een verplicht doktersbriefje, ook voor een dag, een must is om het misbruik van het systeem te beperken. Dit zorgt volgens mij ook voor een betere sfeer onder de leerkrachten zelf en een mindere spanning tussen gemotiveerde en eventueel minder gemotiveerde leerkrachten.
Tenslotte wil ik besluiten met de bedenking dat misschien de meest gedreven leerkrachten diegene zijn die het systeem van de overdraging van de betaalde ziektedagen het meest nodig hebben en er effectief een beroep op doen. Dit zijn misschien zelfs de leerkrachten die in het begin van hun loopbaan de regeling minder goed vonden. Uiteindelijk zijn deze gedreven leerkrachten door hun perfectionisme vatbaarder voor het ontwikkelen van een burn-out. Naar mijn opinie ligt er een grote taak in de bewustwording van dit probleem en de zelfzorg; door de leerkrachten zelf, maar ondersteund door de directie en de school.