woensdag 30 april 2014

Digitaal leerpad bloedsomloop

Als tweede microles DCO kregen we een opdracht waar we creatief aan de slag konden; een BZL opstellen waarin differentiatie aan bod komt. We kregen de mogelijkheid dit te koppelen aan onze stage. In één van mijn stagelessen ga ik de bloedsomloop behandelen, dit is een dankbare les om via BZL te geven.




BZL staat voor begeleid zelfstandig leren. Dit wil zeggen dat de leerkracht in het begin van de les instructies geeft en dat de leerlingen de volledige les zelf aan de slag gaan. Hier was de opdracht een site te maken als BZL. 
De BZL start met duidelijke instructies en de lesdoelen. Nadien kunnen de leerlingen zelf bepalen of ze nog een herhaling van het hart nodig hebben of niet. De BZL is een afwisseling van theorie en oefeningen, zo zijn er invuloefeningen maar ook figuren waarop de leerlingen de juiste delen moeten kunnen benoemen. Kortom, er zit voor elke leerling iets tussen wat hem of haar aanspreekt.

Na het doorlopen van het leerpad hebben de leerlingen ook de mogelijkheid om de uitbreidingsleerstof door te nemen. Hier staat kort wat informatie over hart- en vaatziekten en leukemie. Tenslotte is er ook een pagina waar interessante linken op verzameld staan. De leerlingen krijgen ook de mogelijkheid om interessante informatie in verband met het bloed aan te reiken. Zo is het de bedoeling dat de site op termijn een databand wordt met extra informatie die de leerlingen ten allen tijde kunnen raadplegen.

Het maken van zo een google site en de bijhorende oefeningen gaat echter niet vanzelf. Zo ben ik tijdens het creëren van de site op verschillende moeilijkheden gebotst. Maar hoe meer ik probeerde, hoe meer vertrouwd ik met de verschillende tools werd. Het is me ondermeer gelukt om een google formulier te maken en dit in de site in te voegen, net zoals de youtube filmpjes. Dit had ik niet van mezelf verwacht toen de opdracht werd voorgesteld. Conclusie, geef niet op voor je reeds begonnen bent, soms kan je meer dan je denkt! 

Zo, nu wil ik jullie niet langer in spanning houden. Jullie kunnen de site zelf verkennen door te klikken op deze link.

Ik zou het heel erg op prijs stellen om feedback te ontvangen. Ook als er vragen zijn over technische aspecten of over materiaal dat ik gebruikte, kan u me altijd contacteren via delphine.goethals@leraarzijn.be